Google Analytics-integratie

Als je bij het aanmaken van een project in SE Ranking nog geen Google Analytics of Google Search Console diensten aan je account hebt gekoppeld, dan kan dat op ieder moment via de Analytics & traffic module.

Google Analytics-verbinding #

Ga naar de module Analytics & traffic en klik op de knop “Connect Google Analytics”.

Aangezien Google-accountautorisatie vereist is, raden we je aan om in te loggen. Laat het systeem jouw gegevens gebruiken voor verbinding door op de bijbehorende knop te klikken.

Alert! SE Ranking slaat geen gegevens op die via het openbare OAuth-authenticatieprotocol worden overgedragen aan Google Analytics. We garanderen veiligheid en vertrouwelijkheid bij het verwerken van de persoonlijke informatie van onze gebruikers.

Loskoppelen van analyse- en statistische services #

Als u een integratie wilt verwijderen, heb je twee opties:

  • Alle integraties zijn te vinden in het bovenste paneel van het tabblad “Overzicht” – beweeg de cursor over de integratie die je wilt verwijderen en druk op het kruispictogram;
  • Ga naar het tabblad Integraties onder Instellingen en druk op het kruisje om de service te verbreken.

Gegevens die je krijgt na verbinding #

Zodra Google Analytics is verbonden, kun je de gegevens ervan bekijken op de tabbladen ‘Overzicht’ en ‘Verkeer’ die toegankelijk zijn via de linker verticale navigatiebalk.

Tabblad Overzicht #

Op het tabblad Overzicht vind je grafieken en diagrammen die laten zien hoe actief uw websitepubliek is en welke verkeersbronnen meer bezoekers naar jouw website leiden. Hier kun je ook gegevens over de zichtbaarheid van jouw website in de zoekmachine, het belang van zoekwoorden, het rangschikkingsoverzicht, enzovoort controleren.

Al deze gegevens worden opgehaald uit jouw Google Analytics- en Google Search Console-accounts en uit onze eigen databases. Zorg ervoor dat je beide accounts verbindt om alle benodigde gegevens voor analyse te krijgen.

Om de gegevens weer te geven die je nodig hebt, kies je het datumbereik dat je wilt analyseren. Je kunt een bepaalde datum of periode kiezen. Bovendien kun je ervoor kiezen om twee tijdsperioden te vergelijken door het benodigde datumbereik handmatig in te stellen of door een van de voorgestelde opties te kiezen.

Je hebt de keuze uit de volgende opties:

  • Vandaag
  • Gisteren
  • Vorige week
  • Vorige maand
  • Laatste 7 dagen
  • Laatste 30 dagen
  • Aangepast

Bij het instellen van de tijdsperioden voor analyse, kun je kiezen op welke manier je gegevens voor de huidige en vorige perioden wilt vergelijken. Als je het selectievakje “Vorige waarden weergeven” aanvinkt, tonen de grafieken jou het verschil in prestatie tussen de twee geselecteerde perioden in procenten.

Indien niet aangevinkt, wordt het verschil in cijfers weergegeven. Je kunt ook gegevens van de vorige periode uit de grafieken verwijderen. Om dit te doen, sleep je gewoon de schuifregelaar.

Nadat je het datumbereik hebt ingesteld, worden alle gegevensgrafieken en grafieken dienovereenkomstig bijgewerkt.

Publiek #

Dit gedeelte helpt je meer te weten te komen over jouw websitebezoekers en hun digitale profielen te maken. Je kunt deze gegevens gebruiken bij het opzetten van gerichte advertentiecampagnes.

Sessies. Het totale aantal sessies binnen het datumbereik. Een sessie is de periode dat een gebruiker actief bezig is met uw website. Met andere woorden, het toont het aantal keren dat een gebruiker uw website heeft bezocht.

Gebruikers. Gebruikers die uw website binnen de periode minimaal één keer hebben bezocht.

Paginaweergaven. Het totale aantal bekeken pagina’s of het aantal keren dat de pagina is geladen binnen het datumbereik.

Nieuwe sessies. Het totale aantal nieuwe sessies wanneer een gebruiker actief betrokken was bij uw website.

Doelen. Als u in uw statistieken- en analysediensten enkele doelen heeft gesteld, ziet u in dit dashboard het totaal aantal behaalde doelen (conversies).

Gemiddelde sessieduur. De gemiddelde duur van een gebruikerssessie.

Pagina’s/sessie. Het gemiddelde aantal pagina’s dat tijdens een sessie is bekeken.

Bouncepercentage. Het percentage sessies van één pagina waarin geen interactie met de pagina was.

Een snelle herinnering: je kunt gegevens voor een bepaald datumbereik analyseren en twee geselecteerde perioden vergelijken.

Locatie gegevens #

Dit gedeelte laat zien waar jouw websitebezoekers zich bevinden. Je kunt de lijst zien met landen waar de meeste van jouw websitebezoekers vandaan komen. Om de volledige lijst met locaties van jouw websitebezoekers te bekijken, druk je op “Alle landen”.

Verkeersbronnen #

In het gedeelte Verkeersbronnen kun je controleren welke bronnen meer verkeer naar jouw website brengen. Het staafdiagram toont het percentage organisch en betaald zoekverkeer, evenals het aandeel bezoekers dat op jouw website is beland door op directe of verwijzingslinks en advertentiebanners te klikken of die afkomstig zijn van sociale-mediawebsites. Om de details voor elke verkeersbron te controleren, druk je op “Alle bronnen”.

Zichtbaarheid zoeken #

Dit gedeelte toont het percentage bezoekers dat jouw website in de zoekresultaten zal zien na het invoeren van een bepaald zoekwoord. Zoekwoordzichtbaarheid is het aandeel vertoningen dat een website krijgt in de gegeven zoekmachines voor de gegeven trefwoorden.

Hier kun je ook de gemiddelde positie van jouw website vinden en zien hoe deze is veranderd in de vergeleken tijdsperioden. In het staafdiagram zijn alle zoekwoorden gegroepeerd op basis van hun rangschikking – je kunt controleren hoeveel zoekwoorden rangschikken voor posities 1-3, 4-10, 11-30 en 31-100, evenals het aantal zoekwoorden uit de inhoudsopgave.

Als u uw zoekwoorden in groepen heeft verdeeld, kunt u ervoor kiezen om alleen gegevens voor de geselecteerde groep weer te geven. U kunt ook kiezen welke zoekmachine rankings u wilt weergeven.

Het belang van zoekwoorden #

In dit gedeelte kun je analyseren welke zoekwoorden verkeer genereren en welke niet. Deze gegevens zijn handig voor het instellen van zoekwoordprioriteiten. Het systeem controleert alle zoekwoorden die in de top 30 van zoekresultaten staan. Elk nummer is aanklikbaar en een lijst met respectieve trefwoorden ontvouwt zich bij een klik.

Het belang van zoekwoorden zal je vertellen welke zoekwoorden verkeer naar de website brengen en welke niet. Dus als een zoekwoord hoog scoort maar geen bezoekers naar jouw website brengt, heeft het zoekwoord een laag zoekvolume. Je kunt deze gegevens gebruiken om te controleren of jouw SEO-specialisten goed werk leveren: als je een lijst met zoekwoorden krijgt en ze uiteindelijk allemaal bovenaan komen, maar je geen verkeer krijgt, kan jouw budget leeglopen.

Voor gedetailleerde gegevens over zoekwoorden en hun rangschikkingsdynamiek, klik je op een waarde in de tabel waar je meer over wilt weten.

Ranglijst overzicht #

In dit gedeelte kun je het grote geheel van jouw websiterangschikking bekijken. Hier kun je zien hoe de rangschikkingsdynamiek van jouw site is veranderd voor de topposities, posities die buiten de index liggen, de gemiddelde positie en de zoekzichtbaarheid voor elke bijgehouden zoekmachine.

De nummers in elke ranking-groep zijn aanklikbaar. Klik gewoon op een nummer en er verschijnt een lijst met trefwoorden.

Zoekwoord wijzigingen #

In dit gedeelte kun je de dynamiek van de website-rangschikking evalueren en ontdekken hoeveel posities voor het rangschikken van zoekwoorden zijn gesprongen of gedaald met 10-30 of 31-50 posities. Je kunt ook het aantal zoekwoorden controleren dat uit de top 100 zoekresultaten is verdwenen of erin is opgenomen.

De nummers in elke ranking-groep zijn aanklikbaar. Klik gewoon op een nummer en er verschijnt een lijst met trefwoorden.

Tabblad Verkeer #

Dit tabblad helpt je meer inzicht te krijgen in jouw websiteverkeer. Analyseer de verkeersbronnen en doelgroep van jouw website, controleer de prestatie- en conversiedetails van elke pagina.

Je kunt deze gegevens gebruiken om de semantische kern van jouw project te optimaliseren en pagina’s te promoten met de meest significante, waardevolle zoekwoorden. Verkeersgegevens worden opgehaald uit jouw Google Analytics-account.

Verkeersbronnen #

Op dit tabblad vind je alle gedetailleerde statistieken voor elke verkeersbron van jouw website.

Hier kun je het totaal aantal sessies en het percentage nieuwe sessies, het aantal gebruikers en het aantal keer dat de pagina is bekeken, het gemiddeld aantal pageviews per sessie en de gemiddelde sessieduur, het bouncepercentage en het aantal behaalde doelen checken.

Als je twee periodes voor vergelijking hebt gekozen, zie je de huidige gegevens in grotere aantallen met de eerdere statistieken in een kleiner lettertype hieronder. Je ziet ook met welk percentage elke statistiek is gegroeid of gedaald binnen de geselecteerde periode.

U vindt alle gegevens over verkeersbronnen zowel in de sectie Overzicht als in afzonderlijke secties die aan elke verkeersbron zijn gewijd.

Publiek #

Dit tabblad helpt je meer te weten te komen over jouw websitebezoekers en om beter te begrijpen hoe gebruikers uit verschillende regio’s met jouw website omgaan. Op die manier kun je hun digitale profielen maken en deze gegevens verder gebruiken bij het opzetten van gerichte advertentiecampagnes.

Je kunt verkeersgegevens analyseren met behulp van statistieken uit de volgende secties:

  • Geografie laat zien hoe bezoekers uit verschillende regio’s omgaan met jouw website.
  • Apparaten laat zien welk type apparaat jouw bezoekers hebben gebruikt om toegang te krijgen tot jouw website.
  • Leeftijden laat zien hoe websitegegevens veranderen afhankelijk van de leeftijdsgroep van het publiek.
  • Geslachten laat zien hoe websitegegevens veranderen afhankelijk van het geslacht van jouw bezoekers – mannelijk of vrouwelijk. Het geslacht wordt bepaald door websitecookies.

Pagina’s #

Op dit tabblad kun je alle verkeersstatistieken voor elke webpagina bekijken: het aantal paginaweergaven en het percentage nieuwe sessies, het gemiddelde aantal paginaweergaven per sessie en de gemiddelde sessieduur, het bouncepercentage en het aantal behaalde doelen.

In de bovenste tabel vind je verkeersgegevens voor elke pagina van jouw website. Je kunt gegevens van bestemmingspagina’s en vertrekpagina’s ook afzonderlijk analyseren met behulp van de respectievelijke tabellen die zich onder de tabel ‘Alle pagina’s’ bevinden.

Bestemmingspagina’s

Bekijk de pagina’s van jouw website die door bezoekers uit verschillende bronnen worden bezocht. Met deze informatie kun je de meest effectieve pagina’s bepalen in termen van conversies.

Verlaten pagina’s

Bekijk de pagina’s van jouw website die door bezoekers zijn bezocht voordat ze werden teruggestuurd. Met deze informatie kun je bepalen welke pagina’s moeten worden geoptimaliseerd.

Conversies #

Op dit tabblad vind je gegevens over de acties van specifieke gebruikers die online of offline zijn uitgevoerd. Je hebt bijvoorbeeld conversiedoelen ingesteld, zoals een online nieuwsbriefabonnement of een voltooide aankoop.

  • Doelen laat zien welke doelen zijn bereikt, hun waarde en de som van alle individuele doelconversieratio’s.
  • Google Ads-campagnes laten zien welke advertentiecampagnes het meest effectief waren en welke moeten worden geoptimaliseerd of uitgeschakeld. Je kunt de volgende gegevens controleren voor elke advertentiecampagne die je hebt gelanceerd: het aantal sessies en het percentage nieuwe sessies, het aantal behaalde doelen, doelwaarde en doelconversieratio.

Doelstatistieken laten het volgende zien:

Doelen tonen het totale aantal conversies.

De doelwaarde is de waarde van alle voltooide conversies, uitgedrukt in geld.

Het doelpercentage is de verhouding tussen het aantal voltooide doelen en het aantal sessies.