Segmentatie in ActiveCampaign: Een Uitgebreide Gids

Kun je hulp gebruiken met ActiveCampaign?

We got you! Met het trainingsplatform van FreshFusion kun je zelf méér uit ActiveCampaign halen. Onze coachen helpen je met strategische én praktische e-mailmarketing en tactieken.

Check het hier zelf

FreshFusion Square - sm

In de wereld van e-mailmarketing is segmentatie een cruciaal aspect om jouw campagnes naar een hoger niveau te tillen. Met de juiste segmentatie kunt je gerichter en persoonlijker communiceren, waardoor jouw berichten meer resoneren bij jouw publiek. Een uitstekend platform dat deze mogelijkheid biedt, is ActiveCampaign. Deze blogpost duikt dieper in het concept van segmentatie in ActiveCampaign, inclusief het gebruik van lijsten, tags en custom fields.

De Principes van Segmentatie

Segmentatie is het proces van het opdelen van jouw klantenbestand in kleinere groepen op basis van specifieke criteria. Deze criteria kunnen variëren van demografische kenmerken zoals leeftijd en locatie tot gedragskenmerken zoals aankoopgedrag of interactie met jouw e-mails. ActiveCampaign biedt twee hoofdcategorieën van criteria voor segmentatie: “eigenschappen” en “acties”. 

Eigenschappen hebben betrekking op de intrinsieke kenmerken van een contactpersoon. Dit kunnen demografische gegevens zijn, zoals leeftijd, geslacht of woonplaats, of specifieke kenmerken die aan het contact zijn gekoppeld, zoals de industrie waarin ze werken of hun functietitel. 

Acties daarentegen hebben betrekking op de activiteiten die een contactpersoon onderneemt. Dit kan een interactie zijn met jouw e-mails, een aankoop op jouw website, het invullen van een formulier, enzovoort. 

Het grote verschil tussen deze twee ligt in de dynamische aard van acties versus de overwegend statische aard van eigenschappen. Een contactpersoon kan bijvoorbeeld van locatie veranderen, maar dit gebeurt veel minder vaak dan dat ze op een link in jouw e-mail klikken of een aankoop doen.

Lijsten, Tags en Custom Fields

Nu we de basisprincipes van segmentatie in ActiveCampaign hebben besproken, duiken we dieper in drie belangrijke tools die het platform biedt voor segmentatie: lijsten, tags en custom fields.

OnderdeelBeschrijvingUnieke Eigenschappen
LijstenDit zijn basiscategorieën van contactpersonen. Een contactpersoon kan tot meerdere lijsten behoren.Het gebruik van lijsten maakt het mogelijk om grote groepen contactpersonen te beheren en berichten naar specifieke groepen te sturen.
TagsDit zijn labels die aan contactpersonen kunnen worden toegevoegd om ze verder te segmenteren op basis van unieke kenmerken of gedrag.Tags zijn uiterst flexibel en kunnen worden toegevoegd of verwijderd op basis van acties van contactpersonen.
Custom FieldsDit zijn specifieke gegevensvelden die je kunt aanmaken om unieke informatie over contactpersonen op te slaan.Custom fields maken zeer specifieke en gepersonaliseerde segmentatie mogelijk op basis van unieke gegevenspunten.

Lijsten

Lijsten in ActiveCampaign zijn de fundamentele manier om jouw contactpersonen te organiseren. Een

 goede manier om lijsten te gebruiken, is door ze te baseren op de verschillende stadia van jouw klantreis. je kunt bijvoorbeeld een lijst hebben voor potentiële klanten, een andere voor actieve klanten en een derde voor voormalige klanten.

Voordelen:

– je kunt gerichte campagnes sturen naar specifieke lijsten.

– Het is gemakkelijk om grote groepen contactpersonen te beheren.

Best practices:

– Vermijd te veel lijsten; te veel segmentatie kan leiden tot een onoverzichtelijke database.

– Houd de lijsten up-to-date en schoon om ervoor te zorgen dat jouw berichten effectief zijn.

Tags

Tags bieden een flexibelere manier om jouw contactpersonen te segmenteren. Ze kunnen worden gebruikt om specifieke gedragspatronen, voorkeuren of andere unieke kenmerken van jouw contactpersonen te markeren. 

Voordelen:

  • U kunt tags dynamisch toevoegen of verwijderen op basis van het gedrag van jouw contactpersonen.
  • Het gebruik van tags kan je helpen zeer specifieke segmenten te creëren.

Best practices:

  • Wees consistent in jouw tag-nomenclatuur om verwarring te voorkomen.
  • Overweeg om een “master-taglijst” te maken om jouw tags georganiseerd te houden.

Custom Fields

Custom fields in ActiveCampaign stellen je in staat om unieke gegevenspunten over jouw contactpersonen op te slaan. Ze kunnen worden gebruikt om zeer specifieke segmenten te creëren op basis van de unieke gegevenspunten die je hebt verzameld.

Voordelen:

  • Ze bieden een hoge mate van personalisatie in jouw segmentatie.
  • Ze stellen je in staat om diepere inzichten te krijgen in jouw contactpersonen.

Best practices:

  • Beperk het aantal custom fields om jouw database overzichtelijk te houden.
  • Zorg ervoor dat de informatie die je verzamelt in de custom fields relevant en nuttig is.

Conclusie

De mogelijkheid om effectief te segmenteren is een krachtig voordeel van ActiveCampaign. Of je nu lijsten, tags of custom fields gebruikt, het doel blijft hetzelfde: het creëren van gerichte, relevante communicatie die jouw publiek aanspreekt en waarde biedt. Door deze tools te begrijpen en te gebruiken, kunt je jouw e-mailmarketingcampagnes naar een hoger niveau tillen.

Etienne Coach FreshFusion

Over de auteur:

Etienne van de Boel

Als eigenaar en trainer bij FreshFusion help ik ondernemers en in-house marketeers om hun e-mailmarketing via ActiveCampaign slimmer aan te pakken! Met 10 jaar ervaring als growth hacker deel ik mijn ervaring om snel te groeien en maximaal rendement uit ActiveCampaign te halen.