WordPress snelheid optimalisatie

Kun je hulp gebruiken met ActiveCampaign?

We got you! Met het trainingsplatform van FreshFusion kun je zelf méér uit ActiveCampaign halen. Onze coachen helpen je met strategische én praktische e-mailmarketing en tactieken.

Check het hier zelf

FreshFusion Square - sm

Verhoog je conversie en haal méér uit je SEO

Als je zelf met online marketing aan de slag gaat dan zal het je vast vaker zijn tegengekomen: een snelle website is belangrijk (én prettig)! Zelf ervaar ik dagelijks trage websites en verbeter zeer regelmatig websites die te traag zijn.

Want trage websites kennen absoluut nadelen: bezoekers haken af, je website rammelt en flikkert bij het laden en de eerste indruk is gewoonweg slecht. Maar een reden die nóg belangrijker is: ook zoekmachines haken af. En dit heeft effect op je SEO prestaties. Je Rankings dalen (of komen überhaupt niet van de grond). Zo realiseer je nooit groei. Daarom geef ik een aantal tips over hoe je de website snelheid verhoogt.

Check en verbeter je hosting

Een van de eerste zaken waar ik naar kijk is je hosting. Vaak wordt gekozen voor goedkope hosting die absoluut niet jouw websiteprestaties verbetert. Eerder het minimum biedt om online te zijn. Goede hosting doet echt de helft van al je werk. Denk aan goede hosting partijen zoals Kinsta, Cloud86, Savvii, of de eigen FreshFusion WordPress Hosting.

Regelmatig krijg ik de vraag: maar waarom zou je zoveel geld aan hosting uitgeven? Ik draai het graag om: waarom zou je uren aan SEO specialisten uitgeven, als 35€ per maand aan je hosting die uren halveert? Goedkoop is duurkoop!

Gebruik developer-grade plugins en thema’s

Websites waar ik de snelheid voor verbeter hebben vaak iets gemeen: ze maken gebruik van veel slechte kwaliteit gratis plugins. Deze plugins worden vaak niet of slecht onderhouden en laat staan dat ze geoptimaliseerd worden voor SEO (snelheid).

Een quick win is vaak om deze plugins te vervangen door A-kwaliteit versies. Je betaalt een paar tientjes per maand; maar het levert ook meer voordelen op:

  • Ze worden goed onderhouden, dus minder fouten op je website (na updaten)
  • Je hebt vaak minder plugins nodig, omdat ze meer bieden dan gratis opties
  • Vaak geoptimaliseerd voor gebruik én SEO snelheid.

Dit is een van de redenen dat we bij FreshFusion ook een eigen Plugin Pakket aanbieden. Voor een vaste lage prijs per jaar, kun jij gebruik maken van alle premium plugins.

Kies voor de betere pagebuilders (of helemaal niet)

Elementor, DIVI, Avada Fusion builder, WP Bakery builder: allemaal hebben ze iets gemeen: ze zijn NIET gebouwd voor snelheid. Ze richten zich met name op gebruiksgemak en designopties voor mensen die niet technisch onderlegd zijn, zoals front-end developers dat zijn. Dat is zeker niet erg, maar denk wel na voordat je die keuze maakt.

Alhoewel genoemde pagebuilders steeds meer het belang inzien en hun builder sneller maken, raad ik toch vaak om naar andere opties te kijken. Dit zijn:

  • Beaver Builder (pagebuilder)
  • Oxygen builder (pagebuilder
  • Zion Builder (pagebuilder)
  • Gutenberg (WordPress standaard)
  • Gutenberg pagebuilder Stackable (upgrade voor gutenberg)
  • Géén builder (eigen thema bouwen)

Er zijn dus nog steeds een hoop opties, die niet allemaal duur hoeven te zijn. Kies gewoon slim!

Database opruimen & hosting settings

Zodra ik bij een trage website in de database kijk, staat het huilen mij vaak nader dan het lachen. Deze slibt namelijk erg snel dicht als je veel onnodige aanpassingen doet aan je website. Denk aan het random installeren en verwijderen van plugins. Het opslaan van alle comments, post revisions en meta data. Onnodige aantallen gebruikers in je website laat staan.

Kijk dus in mySQL en ruim dit op. En als je dan toch hier zit, log even in op je controlpanel (directAdmin / cPanel / Plesk) en pas je instellingen aan. Upgrade je website naar een stabiele hoge PHP versie, vergroot je PHP memory limits als je die ruimte hebt binnen je hosting, en pas caching opties toe.

Caching en Optimalisatie plugins

Als laatste ga je aan de slag met goede caching en optimalisatie plugins. Start hier dus niet mee!
Helaas zie ik dit wel vaak. Maar slecht gebruik van deze plugins, zorgen ervoor dat je het probleem alleen maar verbloemt. Dit wil je echt voorkomen.

Maak ook hier gebruik van premium plugins. Denk aan:

  • Litespeed cache (icm met je hosting)
  • WP Rocket
  • Perfmatters
  • Swift Performance
  • WP Sweep
  • Shortpixel
  • Imagify

Je ziet hier ook afbeelding optimalisatie plugins bijstaan. Dat betekent niet dat je zomaar alle grote afbeeldingen erin kunt gooien en die plugins het werk laten doen! Probeer images direct op webformaat te uploaden door squoosh.app te gebruiken. Kies een formaat, zorg voor max 250kb en upload het. De plugin doet de rest 🙂

Website snelheid check

Vind je bovenstaand leuk, maar erg lastig om zelf uit te voeren? Laat de trainers van FreshFusion dan een wordpress snelheidscheck uitvoeren. Wij kijken wat je kunt verbeteren en hoeveel effort dit kost. Vervolgens kun je ook lid worden van FreshFusion, dan helpen onze coaches om dit zelf aan te pakken! Óf besteedt het uit aan mij als ervaren pagespeed specialist.

Etienne Coach FreshFusion

Over de auteur:

Etienne van de Boel

Als eigenaar en trainer bij FreshFusion help ik ondernemers en in-house marketeers om hun e-mailmarketing via ActiveCampaign slimmer aan te pakken! Met 10 jaar ervaring als growth hacker deel ik mijn ervaring om snel te groeien en maximaal rendement uit ActiveCampaign te halen.