ActiveCampaign Webhooks (instellen)

Kun je hulp gebruiken met ActiveCampaign?

We got you! Met het trainingsplatform van FreshFusion kun je zelf méér uit ActiveCampaign halen. Onze coachen helpen je met strategische én praktische e-mailmarketing en tactieken.

Check het hier zelf

FreshFusion Square - sm

Ontdek de mogelijkheden van geautomatiseerde acties door Webhooks te gebruiken in jouw ActiveCampaign flows. Het fijne van webhooks is dat deze te koppelen zijn met verschillende applicaties, waaronder platforms zoals Zapier, Pabbly, en Make.com. Je bent dus niet gebonden aan de standaard tool Zapier voor koppelingen.

Webhooks integreren: automatiseer je ActiveCampaign workflows

Webhook ActiveCampaign via Make.com

Webhooks stellen je in staat om realtime gegevens te verzenden en ontvangen, waardoor je efficiëntie verbetert en processen geautomatiseerd kunt laten lopen. Of het nu gaat om het synchroniseren van contactgegevens, het updaten van velden of het toevoegen van specifieke tags is. Webhooks geven je de vrijheid om data flows te creëren die aansluiten bij jouw wensen.

Welke toepassingen hebben webhooks?

Er zijn verschillende manieren hoe je webhooks in ActiveCampaign kunt gebruiken, maar hier hebben we enkele voorbeelden voor je:

Uitgaand:

activecampaign webhooks in automatiseringen
  • Verstuur contactdetails: Specifieke contacten kun je versturen op basis van condities in je automatisering. Iemand heeft een aankoop gedaan? Stuur het door naar Sales! Iemand heeft gegevens geüpload? Stuur het door naar je CRM.
  • Verstuur accountgegevens: Je kunt via een webhook ook account gegevens versturen of ophalen. Denk aan zaken als aantallen contacten, welke lijsten, overzicht van tags of deals, etc. Je kunt hiermee dashboards bouwen of data koppelen.

Binnenkomend:

  • Contact is extern gecreëerd of geüpdatet: je hebt bijvoorbeeld een webshop of aanvraagformulier. Zodra je deze informatie binnenkrijgt, kun je via een webhook of API verbinding deze persoon aanmaken of updaten in je ActiveCampaign
  • Update gegevens van contact: je kunt op basis van externe wijzigingen een contact updaten. Voeg deze bijv. toe aan een automation, wijzig of voeg Tags toe, creëer een Deal of Taak voor Sales, etc. Er is van alles mogelijk.

Uiteraard zijn er nog veel meer toepassingen. Deze lichten we graag toe, bijvoorbeeld in onze community.

Hoe kun je webhooks gebruiken in ActiveCampaign?

De Webhook-functie kun je vinden binnen een automatisering, en zie je vanzelf als je een actie aanmaakt onder het gedeelte “Voorwaarden en Werkstroom.” Bijna onderaan in het Paars heb je de functie.

Om deze actie aan jouw automatisering toe te voegen, volg je deze stappen:

  • Begin door op het pluspictogram (+) te klikken.
  • Navigeer naar “Voorwaarden en Workflow” en maak de keuze voor “Webhook”.
  • Vul de gewenste webhook URL in voor het verzenden van gegevens.
  • Bevestig de instellingen door op “Opslaan” te klikken.

De Webhook verzendt nu gegevens wanneer de automatisering getriggerd wordt en deze actie is bereikt. Houd er rekening mee dat er privacygevoelige informatie wordt doorgestuurd, zoals voornaam, achternaam, e-mailadres en relevante velden zoals contact-ID en automatiserings-ID.

Waarmee kun je nog meer webhooks instellen?

Je kunt gegevensstromen eenvoudig beheren, koppelen en activeren via zogenoemde API-workflow software. Denk aan Zapier, Make.com en Pabbly (er zijn er nog meer). Deze tools maken het goedkoop om je webhook data snel met verschillende tools te verbinden. Veel van deze programma’s zijn al vooringesteld met duizenden softwares die vaak gebruikt worden.

Een alternatief is dat een developer de koppeling eenmalig moet bouwen, en helaas ook moet updaten als de verbinding gewijzigd wordt door een van deze partijen. Dit is vaak een dure aangelegenheid, die met name grote bedrijven en extreem privacygevoelige gegevens aangaat.

Ook koppelingen leggen met ActiveCampaign en webhooks?

Dat is onze specialiteit, dus we helpen je graag verder. Je kunt ons een berichtje sturen met je vraag of je aanmelden bij FreshFusion. Zo krijg je snel de antwoorden en hulp die je zoekt.

Neem contact op

Etienne Coach FreshFusion

Over de auteur:

Etienne van de Boel

Als eigenaar en trainer bij FreshFusion help ik ondernemers en in-house marketeers om hun e-mailmarketing via ActiveCampaign slimmer aan te pakken! Met 10 jaar ervaring als growth hacker deel ik mijn ervaring om snel te groeien en maximaal rendement uit ActiveCampaign te halen.